aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Budgetbeheer

Sociale Dienst

Vercruysse de Solartstraat 22
8540 DEERLIJK
T 056/73.63.30
F 056/72.76.51
welzijn@deerlijk.be

Budgetbeheer kan men vergelijken met budgetbegeleiding, maar hier gaat het nog een stap verder, doordat het inkomen beheerd wordt door de maatschappelijk werk(st)er.

De maatschappelijk werk(st)er stelt een inventaris op van alle inkomsten en uitgaven, waaronder ook de schulden.

Er wordt een budgetrekening geopend op uw naam waarmee de maatschappelijk werk(st)er betalingen zal uitvoeren. Alle inkomsten worden op deze rekening gestort, waarmee de maatschappelijk werk(st)er de vaste kosten zal vergoeden en de eventuele schulden in de mate van het mogelijke zal afbetalen.

Aan de budgetrekening wordt een afnamerekening gekoppeld waarop de maatschappelijk werk(st)er het leefgeld zal storten.

Als men in budgetbeheer komt wordt er onderhandeld met de verschillende schuldeisers om tot een haalbaar afbetalingsplan te komen. De maandelijkse afbetalingen aan de schuldeisers kan over verschillende jaren lopen, afhankelijk van de schuldenlast.
Zo komt de maatschappelijk werk(st)er tot een haalbaar afbetalingsplan naar de schuldeisers en kunnen de vaste kosten vergoed en het leefgeld betaald worden. Ook wordt er geprobeerd om een reserve aan te leggen voor onvoorziene uitgaven.

Men heeft regelmatig contact met de maatschappelijk werk(st)er om de stand van zaken in het dossier te bespreken. Tijdens deze gesprekken worden de uitgevoerde betalingen besproken (dubbels van uitgaven worden meegegeven, indien gewenst) en eventuele andere wensen die een weerslag hebben op het budget.

Het OCMW werkt samen met de VZW Schulbemiddeling Zuid-West-Vlaanderen, waardoor ons centrum de mogelijkheid heeft een beroep te doen op de diensten van een juriste binnen het kader van de schuldbemiddeling.